Nyári hajápolás

Sós tengervíz, klóros strandvíz, hőség, UV-sugárzás – megannyi veszély leselkedik nyáron a hajra. Korszerű, speciális anyagokkal, a hajvégek rendszeres vágásával azonban védekezhet ellenük. 

Nemcsak a bőrt, hanem a hajat is tönkretehetik a nap ultraviola sugarai. Ennek oka, hogy az UV-sugarak hatására a víz hidrogén-peroxidként, vagyis fehérítőként viselkedik: szétroncsolja a pigmenteket, mire a haj elveszíti színét, fakóvá és merevvé válik. Ezenkívül a nap kivonja a haj keratinjában tárolt nedvességet is, úgyhogy az szalmaszáraz lesz és veszít a rugalmasságából.

A kén-tartalmú termálvízben való fürdőzésre vigyázni kell a szőkéknek, ugyanis hajuk kékes-zöldes árnyalatúvá színeződhet el. A vörösek és barnák is elvesztik hajuk fényét, s noha a feketéknek nem okoz különösebb problémát, minden színnél attól függő a változás, hogy milyen alapminőségű és színű, a festék alatti haj.

A nyári hajápolás első lépéseként lágyan tisztító sampont, majd savas kémhatású kondicionálót használjon, hogy a haj PH-értéke visszaálljon a normál értékre. A tápláló-hidratáló sampon könnyedén tisztítja a fejbőrt és a hajat. Feltétlenül napi használatra alkalmas sampont válasszon, hiszen minden strandolás után kötelező a hajmosás. Fontos a hajtípusnak megfelelő sampon és kondicionáló kiválasztása. Mindenképpen használjunk olyan sampont, amelynek színtartó, fényvédő hatása van.

Napjainkban szerencsére elég figyelmet kap az UV sugárzás elleni védekezés. A mértéktelen napfürdő nemcsak bőrünket, a hajunkat is nagymértékben roncsolja. Hajunk több mint 90 %-a fehérjéből áll. A káros UV-sugarak lebontják a hajat szorosan védő szarulemezkék (ún. kutikulák) fehérjekötéseinek egy részét. A sérült szarulemezkék ezután már nem nyújtanak megfelelő védelmet a haj mélyebb rétegeinek. Ennek következtében a festett és a természetes színű haj is fénytelenné, fakóvá, töredezetté, durva tapintásúvá válik. Jellemzője a károsodott hajnak, hogy sokkal könnyebben kócolódik.A napsugárzás, illetve az ibolyántúli sugarak ellen használjon speciális olajokat - víztaszító alkotóelemei megakadályozzák a szálak só és klór okozta sérülését. Az olajok körbeveszik a hajat, biztosítják annak nedvességtartalmát, amelyek védenek a napsugárzás és a sós tengervíz káros hatásaitól.

Az UV B sugarak a sejtközti kötőanyagot, elsőként a lipideket támadja meg. Ezért meggyengül a hajszál védő rendszere és a haj porózussá válik. Így létre jön egy ördögi kör, miszerint ha hajad vízbe kerül, az még jobban felerősíti a pikkelyek szétnyílását. A tengerparton bizony ez nagyon veszélyes lehet.

Az UV B sugarak képesek a haj legbelső részébe is eljutni. Akár képesek lebontani a keratint és a diszulfid hidakat is. Ennek eredménye, hogy a hajvégek szétnyílnak és a hajad letörik.

A haj rugalmassága és puhasága annak víztartalmától, proteinkészletétől és egészségi állapotától függ. A regeneráló pakolás visszaállítja a haj szárítás során elveszett nedvességtartalmat. Lággyá, hajlékonnyá teszi a frizurát.

Speciális nyári terméket válasszon. Olyan ápolóhabot, amely biztosítja a szükséges nedvességet, tartást és fényt kölcsönöz a frizurának, könnyen fésülhetővé teszi azt.

forrás:(kiskegyed.hu)

Hozzászólás hozzáadása

A hozzászóláshoz bejelentkezés.

Fényvédő termékek

  • 1