A megjelenés dönthet egy tárgyalás sikeréről

Míg a vállalatok az arculatuk kialakításával sokat foglalkoznak, a megfelelő designt sok pénzért szakemberekre bízzák, addig a munkatársak megjelenésére keveset adnak.

Az üzletkötés sikerében így a termék vagy szolgáltatás piac-képességén és a tárgyalás-technikán túl a megjelenésnek is megkerülhetetlen szerep jut.

A haj ápoltsága, jó vágása, a festés karbantartása az igényességre utal.

Az első információkat látvány alapján szerezzük. Egy kommunikációs folyamat akkor kezdődik, amikor a partnerek meglátják egymást. Küldöm-kapom, információ csere. Egy pillanat alatt felmérhető, hogy egy előadásnak sok vagy kevés hallgatója lesz. Vagy egy megbeszélésre több nő ment el, mint férfi. Ugyanakkor a másik fél is akkor szembesül az előadó kinézetéről. Ma már senki sem botránkozik meg a hajfestésen, legyen az női vagy férfi hajon. Egy jól megválasztott szín, egy szép melír nagyon elegáns lehet.

A tárgyalás a fürdőszobában indul

A tárgyalás gyakorlatilag a fürdőszobában elkezdődik - méghozzá az alapvető higiéniai teendőkkel, és az alkalomhoz illő öltözék összeállításával. "A kilencvenes évek vállalkozói szféráját esztétikailag "katasztrófa sújtotta övezetté" lehetett volna nyilvánítani. Az akkori sztenderd még suhogós öltönyből, makkos cipőből, autóstáskából vagy fémbetétes diplomatatáskából tevődött össze. Manapság szerencsére alig látni hasonlót"- rögtönzött rövid divattörténeti betekintést a protokollszakértő. Hozzátette: a tárgyalásra készülők azért így is rengeteget ronthatnak az összképen, ha figyelmen kívül hagynak néhány fontos szabályt.

Fontos, hogy jól érezzük benne magunkat

Férfiként például a fekete, szürke, sötétbarna vagy sötétkék öltöny számít az üzleti életben elfogadott viseletnek. Az öltözék külleme, és az, hogy viselője hogyan érzi magát benne, szintén meghatározó lehet. "Nem elég egy öltönyt csak felvenni és hordani: viselni is tudni kell. Az öltöny szabása szintén meghatározó lehet: addig kell válogatni a kínálatból, míg meg nem találjuk a legmegfelelőbbet-ha végképp nem oldható meg másként, szabassuk át egy kicsit."

Ing és nyakkendő: így van összhangban

Az ing és a nyakkendő harmóniája is megkerülhetetlen. Egyszínű inghez mintás nyakkendő, míg mintás inghez inkább egyszínű nyakkendő passzol. Színes ingek esetén férfiként és nőként egyaránt javasolt konszolidált, visszafogott árnyalatokban gondolkodni. Ne feledkezzünk el az ideális nyakkendőhosszról se: mind a rövid, mind a lobogóan hosszú komikus látványt nyújt. Protokollnak megfelelő hosszúságban pont a derékszíj közepéig ér. Mindemellett nem árt tudni: a nyakkendőtű használata mellőzendő. Már nem számít divatos darabnak.

Zokni: a cipő meghosszabbítása

Az üzleties megjelenéshez a cipő és a zokni összhangja is hozzátartozik. Nevetséges hatást kelthetnek a lépcsőkön felfelé haladó üzletemberek kivillanó bokái vagy a cipőktől eltérő színű zoknik. "A zokni a cipő meghosszabbításának felel meg - legyen ezért mindig a cipővel azonos színű és lábszárközépig érő."
A kosztüm színének megválasztásakor már valamelyest nagyobb az üzletasszonyok mozgástere. Csupán egyetlen tabu szín létezik, a piros-utóbbit ugyanis gyakran hozza összefüggésbe a közvélemény a prostitúcióval...

Gyűrű két egymás melletti ujjon

Hölgyeknél a hajviselet megválasztásán, az illatszerek és az ékszerek összeválogatásán is nagy a hangsúly. A frizurának engedni kell láttatni az arcot; előnyös, ha a hajviselet nyílt, barátságos megjelenést kölcsönöz viselőjének. Az ékszerekkel is körültekintően kell bánni. Esztétikai és protokolláris szempontból is súlyos tévedés mindegyik vagy épp két egymás melletti ujjon egyszerre gyűrűt viselni. A legjobb egyébként, ha ezekből is konszolidált, mértéktartó darabokat választunk. Egy-egy, nem túlzottan hivalkodó, elegáns aranygyűrű már bőven megteszi. A fülbevalókkal is hasonló a helyzet.

Férfiak: a fülbevalót vegyük ki

Itt érdemes megjegyezni: bár a férfiaknál a fülbevaló viselése az utóbbi időben már visszaszorulóban van, a mégis fülbevalót viselőknek a tárgyalás idejére a siker érdekében mindenképpen nélkülözniük kell. Még akkor is, ha a fülcimpákon tisztán kivehető az alkalmilag eltávolított ékszer helye. "A tárgyalópartner mindenképpen fogja értékelni a gesztust, hogy a másik fél a tárgyalás idejére, a siker érdekében hajlandó volt egy keveset alakítani megjelenésén." Mértéktartóan kell bánni a parfümök, illatszerek használatával is: teljesen felesleges az egész irodaházat belengő, orrfacsaró illatfelhőben végiglejteni a tárgyalóban. A mennyiség meghatározásakor nem árt egy, a közelben tartózkodó bizalmas személy tanácsát is kikérni, nem szórtunk-e magunkra elviselhetetlenül nagy mennyiséget kedvenc illatunkból. Egy kívülálló mindig jobban meg tudja ítélni, nem estünk-e át a ló túlsó oldalára.

Visszataszító az ápolatlanság

Nőként és férfiként egyaránt kihagyhatatlan a kéz és a körmök állapota: visszataszító látvány az ápolatlan, a rágott vagy éppenséggel "gyászkeretes", kosztól feketéllő köröm. Igaz, a túlzásba vitt körömápolás is legalább annyit árt, mint használ. A protokollszakértő az utóbbi időben azt tapasztalta, mára az üzletasszonyokat is utolérte a műköröm-divat. Sajnos, ez eddig inkább hátrányukra, mint előnyükre vált. "Nemrégiben például egy vezérigazgató hölgy körmén láttam 'Micimackós matricát'"- hozott példát a szakember. Ám egy ilyen vagy ehhez hasonló mozzanat akár is komolytalanná tehet egy tárgyalást.

A szakértő végezetül hozzáfűzte: a megjelenés írott és íratlan szabályai egyáltalán nem azért jöttek létre, hogy elviselhetetlenül szoros keretek közé szorítsák esetleg mesterkélt viselkedésre késztessék az üzleti élet szereplőit. A cél sokkal inkább a helyzet megkönnyítését szolgálja: előbb vagy utóbb ugyanis automatikussá válik a tájékozódást segítő szabályok betartása

forrás:origo.hu,monster.hu

Hozzászólás hozzáadása

A hozzászóláshoz bejelentkezés.